Sardiner - recept m.m.

SARDIN-INFORMATION

 

 

SARDINER PÅ BURK HAR ALLT

Det är svårt att tänka sig någon annan råvara (på burk) som har lika mycket att bjuda på: Massor med smak, massor med nyttigheter och enkla tillagningsmetoder – eller inga alls. Det här är en råvara med anor, vilket brukar synas på de vackra burkarna.

 

DET ÄR SKILLNAD PÅ SARDIN OCH SARDIN

Det finns bra och mindre bra sardiner på burk. Sämre märken (men inte nödvändigtvis billigare märken) smakar mer ”fiskigt”, bättre märken påminner mer om tonfisk i smaken. Enligt många kännare så har Portugal de främsta sardinerna, nordligare länder i Europa ligger sämre till.

 

KOMBINERA MED STORA SMAKER

Sardinens kraftiga smaker kan brottas med andra ingredienser med kraft: Heta såser, senap, oliver, tomatsås, vitlök, svartpeppar, kapris, med mera.

 

SKAFFERIETS SMARTASTE MAT

Sardiner är burkmat du slipper skämmas för. Burkarnas utseende framkallar ett romantiskt skimmer och med ett litet lager I skafferiet har du alltid nära till en riktig måltid. Några exempel:

 

FUSKPASTA PÅ SARDINER

En äkta “pasta con le sarde” innehåller färska sardiner och färsk, vildväxande fänkål av den sort som är vanlig på Sicilien. Men fuskvarianten nedan kan göras med sardiner på burk.

 

RECEPT PÅ PASTA CON LE SARDE:

Koka pasta. Och under tiden den kokar:

Sautera färsk fänkål och lite vitlök i olivolja

Tillför en näve russin och en nypa torkad chili

Blanda ner en burk sardiner i olja i fänkålen (inklusive oljan)

Rör försiktigt ner pastan i såsen och smaka av

Garnera med lätt rostade pinjenötter, olivolja och svartpeppar

 

DIP/”GUCK” PÅ SARDINER

Mosa en burk sardiner i olja med en skalad vitlöksklyfta och lite hackad salladslök.

Tillför två kokta och skalade mellanstora potatisar, citronsaft och havssalt och mosa igen.

Strila sakta ner en till två deciliter olivolja och rör runt för att skapa en emulsion. Det ska bli krämigt och tjockt.

Låt blandningen vila i kylen ca en timme före servering

Smaka av med nymalen svartpeppar och servera som dip, på snittar, på en smörgås, till grillade grönsaker…

 

PASTASÅS PÅ LÖK OCH SARDINER

Den här pastasåsen på stora mängder lök och sardiner heter ”bigoli” på italienska. Den kan göras på färska eller konserverade sardiner, huvudsaken är att ryggrad, huvud och fenor ska tas bort. Till 2 – 3 personer:

2 stora lökar (gärna en mildare sort än den svenska gula)

2 – 3 burkar sardiner i olja

Eventuellt några sardellfiléer

Nykokt pasta

En skvätt vitt vin

GÖR SÅ HÄR:

Bräsera de skalade lökarna i lite vatten, vinet och olivolja tills de är mjuka (nästan mosiga) och bruna, ca 20 minuter.

Koka pasta

Befria fisken från ben och låt den koka med löken

Bättre gärna på smaken med några sardellfiléer

 

SARDINMACKA

Så lätt som det låter. Ta gärna ett vitt bröd med ”medelhavskaraktär” som du rostar eller steker i lite olivolja. Sardiner i tomat är ett utmärkt pålägg som de är. Både dessa och sardiner i olja blir ännu godare tillsammans med skivat ägg.

 

TUNISISKA SARDINER MED HARISSA

Ibland är det enklaste det godaste. Med harissa på burk och sardiner på burk får du till den här läckra och omedelbara förrätten (obs att det kan vara lite starkt till vin, en kall öl passar bättre):

Täck en tallrik med ett tunt lager fin olivolja

Lägg på en stor klick harissasås

Täck såsen med önskat antal sardinfiléer

Garnera med flingsalt, nymalen svartpeppar och citronsaft

Servera med ett gott, mjukt vitt bröd att doppa

 

EN MATIGARE VARIANT:

Rör ner harissan i din hemmagjorda tomatsås och smaka av med kapris och citron. Servera med couscous (pasta går lika bra) och toppa med några sardinfiléer.

 

SARDINER I GOTT SÄLLSKAP

Sardiner trivs med ägg,tomat, citron, olivolja, svartpeppar, fänkål, vitt bröd, kapris, lök, vitlök, potatis, pasta, vitt vin, russin, harissa, persilja,

 

SARDINER ÄR BRA MAT FÖR DIG

Sardiner innehåller höga halter omega 3-fetter (halten lär vara tio gånger högre än nästa fisk på listan, makrill), kalk (från benen), järn, vitamin B12 med mera. Och eftersom de hamnar långt ner i matkedjan så är förekomsten av t ex kvicksilver mycket låg.

 

SARDINER ÄR BRA MAT FÖR PLANETEN

De här små, oljiga fiskarna förekommer i enorma stim. De förökar sig snabbt och enkelt och tillhör havets vanligast fiskar. Sardiner fiskas alltid i det vilda.

 

OM SARDINENS NAMN

Det är sannolikt att namnet sardiner kommer från ön Sardinien, där det en gång i tiden förekom mycket fiske efter den här råvaran. De feta fiskarna fiskades en gång i tiden även för oljeproduktion till att smörja maskiner.

 

21 ARTER AV SARDIN

I ett försök till en internationell standard så har man kommit fram till 21 sardinarter. För att göra det ännu lite mer invecklat benämns fiskar som är större än 15 centimeter – även om de är en av dessa arter – automatiskt för något annat.

 

KÄR FISK HAR MÅNGA NAMN

Sardiner kan även heta pilchard, sprat (England), pilcard (Medelhavet), sprotny (Östeuropa och Ryssland), brisling (Norge). Vår egen skarpsill – detsamma som brisling – räknas ibland som en sardin, se nedan.

 

SKARPSILL KAN SPELA SARDIN

Skarpsill, vassbuk och brisling är alla namn på sillfiskar i familjen Sprattus. Namnen vassbuk och skarpsill kommer av att de här fiskarna har vassa, glänsande fjäll längs buken. Namnet Brisling kommer från norskan. Och:

Sockersaltad, kryddad och inlagd skarpsill saluförs i Skandinavien som ansjovis.

Skarpsill inlagd i olja eller tomat saluförs däremot som sardiner.

Från EU:s sida vill man få till att denna fisk alltid saluförs under ett eget, korrekt namn: Brisling.

 

 

(information hämtad från: www.professionalsecrets.com)